Procedura - Colectare & Recuperari Creante
Etape:
- Etapa Prealabila
- Recuperarea Creantelor pe Cale Amiabila
- Recuperarea Creantelor prin Intermediul Instantelor Judecatoresti
- Recuperare prin Executare Silita
Etapa Prealabila
In aceasta etapa se stabileste legatura dintre societatea noastra si client.Clientul ne informeaza asupra situatiei cu care se confrunta, telefonic, prin e-mail, fax sau intrevedere, punandu-ne la dispozitie documentele pe care le detine.
Inca de la primul contact cu clientul alocam timp suficient pentru abordarea in detaliu a fiecarui caz, prezentandu-i ceea ce presupune incheierea unui contract cu societatea noastra.
Primul demers dupa primirea documentelor justificative este sa facem o identificare corecta si exacta a debitorului. Ne referim atat la identificarea denumirii corecte si complete a persoanelor juridice, a adresei de sediu social cu toate celelalte date, cat si a persoanelor fizice cu nume si prenume complet, adresa de domiciuliu si alte date de identificare.
De asemenea, in aceasta etapa se va face si o verificare a situatiei juridice si fiscale a societatii debitoare, stabilindu-se starea de solvabilitate sau insolvabilitate.
Ulterior analizei amanuntit efectuate se va propune clientului cea mai buna strategie pe care sa o abordam in vederea recuperarii sumelor restante.
Dupa ce au fost agreate clauzele contractuale si strategia de abordare propusa, se semneaza contractul si se formeaza dosarul pe baza actelor predate de catre client si a informatiilor stranse.
In ceea ce priveste aceste servicii, este de precizat faptul ca orice suma pe care o recuperam pentru clientii nostri se va incasa doar in conturile puse la dispozitie de catre acestia, urmand ca onorariul de succes achitat catre societatea noastra pentru ducerea la indeplinire a mandatului sa fie achitat de catre client in baza unei facturi emise.
Recuperarea Creantelor pe Cale Amiabila
Presupune contactarea debitorului de catre persoana desemnata cu indeplinirea mandatului, ca urmare a datelor de contact obtinute de la client sau din investigatiile intreprinse de catre societatea noastra.In functie de feedback-ul primit de la debitor se vor stabili demersurile necesare pentru fiecare dosar in parte.
De asemenea, va fi trimisa si o prima notificare scrisa de catre societatea noastra, in calitate de mandatari, pentru a ne asigura ca debitorul cunoaste toate datele situatiei expuse.
Faza de recuperare pec ale amiabila dureaza in functie de intelegerea la care se ajunge cu debitorul si de cerintele pe care ni le transmite clientul.
In contextul in care vom considra necesar, vom incerca si o COLECTARE PE TEREN, care implica contact personal cu debitorul la sediul/ resedinta acestuia sau la locul de munca pentru a stabili motivele pentru care debitorul intampina dificultati in plata datoriei, pentru a conveni un angajament de plata, pentru a completa documentele necesare si pentru a indruma debitorul catre o variant de rambursare a debitului.
Recuperarea Creantelor prin Intermediul Instantelor Judecatoresti
Dupa parcurgerea procedurii de recuperare pe cale amiabila, se trece la faza de actionare in instanta pentru debitorii care nu au constientizat obligatia de plata, ori nu au respectat angajamentul.De asemenea, in contextul in care, dupa analiza amanuntita facuta debitorului inainte de incheierea contractului de mandat se ajunge la concluzia ca singura sansa de recuperare este in instanta de judecata sau daca clientul solicita acest lucru, dosarul nu va trece si prin faza de recuperare pe cale amiabila si va fi trimis direct catre instanta de judecata.
Orice demers in instanta se va face doar cu acordul clientului.
De asemenea, si pentru etapa de recuperare prin intermediul instantelor judecatoresti se va percepe doar un onorariu de succes, neavand nicio datorie fata de societatea noastra pana la momentul recuperarii.
Recuperare prin Executare Silita
Dupa obtinerea unei sentinte favorabile, in contextual in care debitorul nu achita debitul restant, se trece la faza de executare silita prin executori judecatoresti.De asemenea, in situatia in care clientul detine un titlu executoriu acesta va fi pus direct in executare fara a mai fi necesara actionarea in instanta.
Procedura de executare silita va fi efectuata prin executorii judecatoresti colaboratori din toata tara.
Executarea silita se poate face prin toate mijloacele posibile- poprire, sechestru, vanzare de bunuri mobile sau imobile, creditorul neputand fi conditionat de alegerea unei singure cai, ceea ce inseamna ca odata inceputa executarea silita, aceasta se poate realiza prin orice mijloc pana la acoperirea sumelor pretins datorate.